USMEK Başkanı İzzet Aydın: Instagram, kullanıcı beklentilerini dikkate alarak gerekli adımları atmalı

Gözden kaçırmayın

7-8 Eylül’de gerçekleştirilecek Dünya Motorkros (MXGP) Şampiyonası’na iletişim sponsoru TÜRKSAT oldu.7-8 Eylül’de gerçekleştirilecek Dünya Motorkros (MXGP) Şampiyonası’na iletişim sponsoru TÜRKSAT oldu.

USMEK Başkanı İzzet Aydın: Instagram, kullanıcı beklentilerini dikkate alarak gerekli adımları atmalı

USMEK Başkanı İzzet Aydın: Instagram, kullanıcı beklentilerini dikkate alarak gerekli adımları atmalı

Uluslararası Sosyal Medya Kullanıcıları Derneği (USMEK) Genel Başkanı İzzet Aydın, Instagram yasağı hakkında, “Türkiye’nin kanunlarını dikkate almamakta ısrar etmek hem platforma hem de kullanıcılara zarar veriyor. Instagram’ın kullanıcı beklentilerini dikkate alarak gerekli adımları atması gerekiyor.” dedi. 

USMEK Başkanı İzzet Aydın, sosyal medya platformu Instagram’ın erişime kapatılmasını değerlendirdi. Instagram’ın sosyal etkileşime aracılık etme dışında ticari hayat için de önemli bir platform olduğuna değinen Aydın, “Instagram’a erişim engelinin haklı yönleri olsa da birçok kişiyi ve sektörü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de Instagram kullanıcılarının sayısı 60 milyona yaklaştı.

 Otuz saati aşan aylık kullanım zamanı ile dünyada en çok Instagram kullanan ülke Türkiye. Instagram böyle devasa bir kullanıcı kitlesini bir anda kaybetti.

Ancak bu kullanıcılar da günlük sosyal ve ticari etkileşimlerini kaybetti.

Bu durumun sürdürülebilir tarafı yok. Her iki taraf da kaybediyor. 

Bu sebeple bir an önce orta yol bulunmalı.” dedi.

“Instagram adeta Türk devleti ile inatlaşıyor”
 
Instagramın katalog suçlar içeren içerikleri göz ardı ettiğini; diğer yandan devlet otoritelerinin ve medya mecralarının paylaşımlarını gerekçesiz kaldırdığını anımsatan İzzet Aydın, şunları kaydetti: “Instagram, fikir hürriyeti veya düşünce özgürlüğü gibi kavramları gözardı ederek, adeta Türk devleti ile inatlaşıyor.

Türkiye, hassasiyetlerini Instagram temsilcisine iletti. Hükümetin makul beklentilerine karşı bir direniş gözlüyoruz.

Burada kimin geri adım atması gerektiği tartışılabilir; ancak Türkiye’nin kanunlarını dikkate almamakta ısrar etmek hem platforma hem de kullanıcılara zarar veriyor. Instagram’ın kullanıcı beklentilerini dikkate alarak gerekli adımları atması gerekiyor.”

“Günlük milyonlarca liralık ekonomik kayıp oluşmaya başladı”

Instagram’a erişim engelini kullanıcılar açısından da değerlendiren Aydın, “Instagram, Türk kullanıcılar için salt bir sosyal medya mecrası değil.

 Dijital pazarlama ve e-ticaret ekosistemi için bir gelir kaynağı ve potansiyel müşterilerle etkileşim alanı.

Girişimcilerin sipariş aldığı, grafik tasarımcıların post tasarladığı, yöresel satıcıların ürünlerini sergilediği bir vitrinden bahsediyoruz. Şimdi burada siparişler kesildi, anlaşmalar sona erdi, reklamlar durdu.

Günlük milyonlarca liralık ekonomik kayıp oluşmaya başladı. 

Bu kullanıcıların diğer sosyal platformlarda müşteri tabanı oluşturması çok zor ve çok zaman alacak bir süreç. Tüm bunları dikkate aldığımızda tarafların bir an önce anlaşması gerekiyor. Böylece kullanıcıların dolaylı veya doğrudan zararlarına son verilmiş olacaktır.”

İzzet Aydın, Instagram’ın çatı şirketi Meta’nın, Türk kullanıcılarının mağduriyetini giderme sorumluluğunu da hatırlattı.