Suç ve suçlularla mücadele konusunda vatandaşlarımızdan duyarlılık ve hassasiyet rica ediyoruz.

Gözden kaçırmayın

299 adet Tarihi  sikke İle Yakalandı. 299 adet Tarihi sikke İle Yakalandı.

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, emniyet ve jandarma ekiplerinin suç ve suçlularla mücadelesinin kesintisiz ve özveriyle sürdüğünü belirtti. Vali Yiğitbaşı, “Suç ve suçlularla mücadele konusunda vatandaşlarımızdan duyarlılık ve hassasiyet rica ediyoruz.” ded

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, bugün öğleden sonra valilik makamında il genelinde yürütülen çalışmalara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tolga Yağan’da hazır bulundular.

“BAYRAMDA ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI MEYDANA GELMEDİ”

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Kurban Bayramı için bin 729 asayiş ekibi ile birlikte toplam 2506 personelin trafik kavşaklarla 24 saat esasına göre ekipler halinde görevlendirildiklerini ifade etti.

 Vali Yiğitbaşı, “Sayın İçişleri Bakanımızın talimatları doğrultusunda trafik kontrol noktalarımızda elektronik sistemlerden daha çok yüz yüze kontrolleri ve uygulamaları ağırlıklı olarak gerçekleştirdik. Otogarlarda, umuma açık yerlerde, hayvan pazarlarında, yol kontrol noktalarında ve toplu taşıma araçlarında gerekli kontrolleri trafik ekiplerimiz gerçekleştirdik.

Kurban Bayramı süresince ilimizden 6 milyon 363 bin 19 araç geçişi oldu.

 Bir önceki döneme göre burada yüzde 22’lik bir artış söz konusudur.

Ancak sevindirici tarafı da yüzde 22’lik bir araç geçişindeki fazlalığa göre alınan sıkı tedbirler sayesinde ve kolluk güçlerimizin de ciddi özverili çalışmaları sayesinde bu bölgelerde, bu yollarda ölümlü trafik kazası meydana gelmedi. Vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bir Kurban Bayramı geçirmeleri ve bayram yolculuğu yapmaları da mümkün sağlandı.

Bu da tabi bizim için sevindirici bir durumdur.” dedi.

“ÖRTÜLÜ ORMAN YANGINLARINA KARŞI TİTİZ TAKİP SÜRÜYOR”

Yaz döneminde yurt genelinde en önemli güncel konunun örtülü orman yangınları olduğuna dikkat çeken Vali Yiğitbaşı, “Tüm Türkiye’nin ortak konularından biri de örtülü orman yangınlarıdır.

 Hep birlikte buna şahit oluyoruz.

Örtülü orman yangını bilindiği üzere serbest yayılma eğiliminde olan yaşama birliği içerisinde bulunan canlı, cansız bütün varlıkları yakarak yok eden bir ateştir. 2024 yılında ne yazık ki önceki yıla göre yaklaşık 10 kat daha fazla örtülü orman yangını meydana geldi ve yanan alanda ise 25 kat bir artış olduğunu üzülerek söylemek durumundayım.

 Bu yangınların sebeplerine bakıldığında da büyük çoğunlukla anız yangınları ve piknikçilerin bıraktığı ateşler yani insan kaynaklı yangınlar olduğunu söyleyebiliriz.

Güvenlik güçlerimiz tarafından örtülü ve orman yangını olayları titizlikle takip edilmektedir. Adli ve idari işlemler gerekli şahıslar hakkında devam ettirilmektedir. Ancak medya aracılığıyla bu konularda vatandaşlarımızın hassasiyetini ve özenle kendi çevremize, kendi doğal yaşama alanlarımıza sahip çıkmamızın ne kadar bizler için kıymetli, hayati olduğunu tekrar duyurmak ve bu konudaki hassasiyeti arttırmak, güçlendirmek istiyorum.” diye konuştu.

“AKDAĞ’DA ATLI JANDARMA TİMLERİ GÖREV ALACAK”

Havaların ısınmasıyla ilgili yine Sandıklı İlçe sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkına ziyaretçilerin arttığını dile getiren Vali Yiğitbaşı, “Emniyet ve asayişin sağlanması kapsamında önceki basın açıklamamızda da ifade etmiştik.

 İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı ekipler tarafından gerekli tedbirler Akdağ Tabiat Parkında da alındı. Akdağ Tabiat Parkında hafta içi asayiş timleri, hafta sonları ise asayiş timlerimize ek olarak komando timleri görev yapıyor.

Yakın zamanda da önümüzdeki haftalarda inşallah atlı jandarma timleri de Sandıklı Akdağ Tabiat Parkımızda görev alacaklar.” şeklinde konuştu.

“ASAYİŞ OLAYLARININ YÜZDE 90’I AYDINLATILDI”

Asayiş konularında en son bilgilendirme yaptığı tarihten bu yana 2 bin 260 genel asayiş olayı meydana geldiğini açıklayan Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “

Toplam 2 bin 260 asayiş olaylarının yüzde 90’ı aydınlatılmıştır. Bir önceki yılın aynı dönemine göre mal varlığına karşı işlenen suçlarda özellikle evden, iş yerinden, otomobilden hırsızlık olaylarında aydınlatma oranı yüzde 23’lük bir artışta yüzde 90’lara yaklaşmıştır. Bu tarihler arasında bir kasten adam öldürme olayı meydana gelmiştir. Yakalanan iki şahıstan birisi de tutuklanmıştır. Bu olay Dinar İlçemizde meydana geldi.”

“ARANAN ŞAHISLAR YAKALANARAK CEZAEVİNE TESLİM EDİLDİ”

“Kolluk bilimlerimizce çeşitli sebeplerle yakalaması bulunan şahıslara yönelik yapılan yoğun çalışmalar sürdürülüyor.” diyen Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu: “Sayın İçişleri Bakanımızın talimatıyla aranan şahısların yurt genelinde yoğun şekilde aranmaları devam ediyor.

Aranan şahısların yakalanması çalışmaları kapsamında; 15 yıl üzerinde hapis cezası olan, hakkında 20 ayrı suç kaynağı bulunan bir şahıs ve 5 yıl ve üzeri çeşitli suçlardan aranan toplamda 6 şahıs yakalanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucu da 95 şahıs tutuklandı.

Tutuklanan şahıslar cezaevlerine teslim edildi. Bunlar sevindirici başarılardır.

Şehir girişlerindeki yol uygulamalarıyla ilgili yapılan 116 şok uygulamada 3 bin 990 şahıs, bin 271 araç sorgulanmış. Yapılan sorgulamalarda bir aranan şahıs yakalanmıştır.

Ayrıca 30 araca da çeşitli cezai işlemler uygulanmıştır. Dönem içerisinde yürütülen asayiş uygulamalarında 26 adet tabanca, 49 adet tüfek, 92 adet bıçak ve 265 adet de fişek ele geçirilmiştir. Emirdağ İlçemizde kesinleşmiş yüksek hapis cezası olan bir şahıs yakalandı. Kasten adam öldürme suçundan 25 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve aranan bir şahıs yakın zamanda tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Bu vesile ile biz hem İl Emniyet Müdürümüz Mahmut Ay’a hemde İl Jandarma Komutanımız Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan’a ve tüm personele teşekkür ediyoruz. 

Aranan şahısların yakalanmasında gösterilen özen, dikkat ve gayret malumdur.

 Aranan şahısların toplumda sıradan vatandaş gibi yaşamaları mümkün kılınmayarak tespitleri ve adli makamlara intikali sağlanmıştır. İhsaniye Gazlıgöl bölgesinde 11 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen motosiklet hırsızlığı olayıyla ilgili JASAT ekiplerimiz tarafından çalışmalar yapılıyor ve neticede olayı gerçekleştirdiği tespit edilen 9 şahıs yakalandı.

Adli makamlarca da bu şahıslar tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.

Belirtilen tarih aralığı içerisinde daha önceki basın açıklamalarımızda da üzerinde sıklıkla durduğumuz havaya ateş etme olayları meydana geldi. Bir yorgun merminin isabet etmesi neticesinde bir vatandaşımız yaralandı. Bireysel silahlanma konusunda bilindiği üzere silah ruhsatının kimlere ve nasıl verileceği 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklarla Diğer Aletler hakkındaki kanun hükümlerinde belirtilmiştir. Bu şartlara haiz olmayanlara silah ruhsatı verilmemektedir ve güvenlik güçlerimizce bu konulardaki gerekli hassasiyet ve kontroller yoğun bir şekilde devam ettirilecektir.”

“SİBER SUÇLARDA 68 SUÇUN AYDINLATILMA ORANI YÜZDE 70”

26 Haziran 2024 tarihinde bir kişinin ruhsatsız av tüfeğiyle vurulması sonucu hayatını kaybettiğini belirten Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi: “26 Haziran tarihinde maalesef vahim ve üzücü bir olay yaşandı. Siber suçlarla mücadele kapsamında dönem içerisinde 68 olay meydana gelmiştir ve bu meydana gelen olaylarda aydınlatma oranı da yüzde 70’lerdedir.

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, siber polislerimizce bilişim sistemlerine kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık suçundan yürütülen bir soruşturma kapsamında bir şirkete ait hesaptan 500 bin TL tutarındaki paranın bir başka hesaba aktarılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde de Bursa ilinde bir operasyon gerçekleştirildi.

Operasyon sonucu şahıs yakalanarak gözaltına alındı.  Daha sonra ilimize getirilen şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu görevlisine hakaret, halka yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve yayma, bilişim sistemlerinin, banka ve kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle de nitelikli dolandırıcılık suçlarından yürütülen soruşturmada bir tanesi suça sürüklenen çocuk olmak 3 şahıs yakalanarak tutuklandılar.

Bu konuyu ilgililerle yaptığımız mutat asayiş toplantısında da değerlendirdik. 

Ne yazık özellikle  18 yaş altındaki çocukların daha fazla suça teşvik edildiğinin kimi taraflarca bir takım suçlarda çocukların kullanıldığını üzülerek müşahede ediyoruz.

Bunun için anne babalara, çok daha fazla gençlerimize, çocuklarımıza sahip çıkmaları yönünde biz bir kez daha bu vesile ile ricada bulunuyoruz.”

“TERÖRLE MÜCADELE ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR”

Terörle mücadele başlığında da bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan 4 operasyon, PKK/KCK Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçundan 1 operasyon, yapılmış, El Kaide Silahlı Terör Örgütü propagandası yapmak suçundan 1 operasyon olmak üzere 6 operasyon yapıldı.

Beş şüpheli şahıs yakalandı. DAEŞ Terör Örgütüne Üye Olma suçundan yürütülen soruşturma kapsamında İstihbarat ve Terörle Mücadele polislerimizin ortaklaşa yaptığı çalışmada toplam 31 şahıs yakalandı. Geçmiş dönem DAEŞ Terör Örgütünün içinde bulunan ve halen ideolojik toplantılar düzenleyen 14 şahıs, bu şahıslarla irtibatlı olan Yabancı Terör Savaşçısı kapsamında yurda giriş yasağı bulunan 31 şahıs olmak üzere toplam 45 şahıs yakalanarak gözaltına alındı.

 Operasyon sonucunda çok sayıda dijital materyale el konulmuştur.

 Tüm terör örgütleri ile mücadelemiz etkin ve kesintisiz bir şekilde devam etmektedir.”

“105 DÜZENSİZ GÖÇMEN YAKALANDI”

Narkotik Suçlarla Mücadele konularında da bilgiler veren Vali Yiğitbaşı, “Uyuşturucu ile mücadelede 42 olaya müdahale edilmiş, 78 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış, 11 şahıs tutuklandı. Narkotik polislerimizin dikkati ve takibi neticesinde Kütahya Emniyet ekipleriyle yapılan ortak çalışma sonucu bir araçta yapılan aramada 35 bin adet 10 Kilo 465 gram Ectasy maddesi ele geçirildi. Bölgemizde yasa dışı haşhaş ekimi konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir. ‘Narko Rehber’, ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projeleri kapsamında 852 katılımcıya eğitim ve bilgilendirme yapılmıştır.

Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele konularında da bahse konu tarihler arasında meydana gelen 38 olayda 38 şahıs yakalanmıştır. 

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadelede dönem içerisinde 11 olay meydana gelmiş, 12 operasyonda 1 organizatör yakalanmış, 105 düzensiz göçmen yakalanarak Geri Gönderme Merkezine sevki sağlanmıştır. İl Merkezinde Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik suçu ve Whatsapp grubundan mültecilere karşı provakatif eylem çağrısı yapan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda yaşı küçük 3 şahıs olmak üzere toplamda 8 şahsa işlem yapıldı. 

Dinar İlçemizde yine Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik suçu kapsamında Suriye uyruklu şahıslara yönelik gerçekleştirilen Mala Zarar Verme, Kasten Yaralama, muhtelif tarihlerde pankart asılması olayları ile ilgili yapılan çalışmalarda 11 farklı adrese eşzamanlı operasyon yapılarak 10 şahıs polis ekiplerimizce yakalanmıştır.” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZDAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

Toplantının sonunda trafiği değerlendiren Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle tamamladı:

 “İlimizde 91 bin 142 araç kontrol edilerek 2 bin 142 sürücüye tutanak düzenlenmiştir.

İki ölümlü, 253 yaralamalı kaza meydana gelmiş, bu kazalar sonucunda 2 vatandaşımız vefat etmiş, 496 vatandaşımız yaralanmıştır. 241 araç trafikten men edilerek 27 şahsa alkollü araç kullanmaktan işlem yapılmıştır.

Dönem içerisinde trafik eğitimleri kapsamında 45 öğrenci ve 420 sürücü ve yayaya trafik eğitimi verilmiştir. Ben başarılı, fedakâr ve özverili çalışmaları nedeniyle tüm emniyet ve jandarma ekiplerimize teşekkür ediyorum. 

Suç ve suçlularla mücadele konusunda vatandaşlarımızdan duyarlılık ve hassasiyet rica ediyoruz. Özellikle çocukların suça sürüklenmesi konusunda dikkat çeken bir artış gözlemliyoruz.

Bu konuda da anne ve babalardan daha dikkatli olmalarını rica ediyoruz.

 Trafik kurallarına uyulması hususunda da hep birlikte duyarlı davranmamız olumsuz sonuçları da en aza indirecektir