Ve Afyon mutfağının bamya çorbası. Bu bamya yanında Afyon böreği ile farklı bir lezzet verir.

Düğünde törende toplantılarda sarma dolma, biber dolması, sütlacın da yer aldığı Afyon mutfağında 10’dan fazla yemek servisi yapıldığından bu bamya yenilen bu ağır yemeklerin de sindirime iyi geliyor benden söylemesi.

Bir kent gastronomide iddialıysa,

Lezzet peşinde kente gelen gastronomi tutkunlarının iyi bir yemekten ne beklediğini bilmeli.

Yemek kültürü lezzetli, yöresel stilde bir yemek yansıra garsonların servis stilinden yemeklerin doğru şekilde anlatımına, porsiyon sunumlara, içkisi ve sohbetiyle tam bir deneyim sunulmalı.

Gastronomi Avcısı diyor ki; ‘Festival enflasyonu var…’

Burada bir noktayı da paylaşmak isterim.

Gastronomi de olmak üzere son yılarda ülkemiz bir festival cenneti haline geldi.

 Böylesine festivallerin olması yarar değil zarar veriyor diyordu ayak üstü sohbet ettiğim ülkemizin önemli bir lezzet avcısı.

“Bunu Afyon özelinde demiyorum” diyerek ekliyor ve anlatıyordu: “Her köşede bir etkinlik, her köşede bir lezzet şöleni var.

Festivallerin artışı, bıkkınlığa yol açıyor.

 Festivallerin birbirini tekrar eden konseptleri, aynı yüzlerin ve markaların defalarca sahne alması, sektördeki yenilik arayışını baltaladı.

Gastronomi dünyasında gerçek yeteneklerin, özgünlüklerin kaybolmasına neden oldu.

Artık festivaller sadece belirli markaların ve isimlerin kendini pazarlama aracı haline geldi. Festivallerin niceliği değil, niteliği önemsenmeli. 

Sektör, daha özgün ve yenilikçi etkinliklere ev sahipliği yapmalı. Sadece kalabalıkları değil, gerçek gastronomi tutkunlarını hedefleyen, eğitici ve ilham verici etkinlikler düzenlenmeli.; Sektörün karşı karşıya olduğu en önemli tehlike olan festival enflasyonu var.

Bu hem sektörü hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor. 

Sektöre hem güç hem de itibar kaybettiriyor.

 Bu kaybı engellemek için acilen festival tarihleri ve içeriklerinin bir otorite tarafından kontrol altına alınması gerekiyor.”

Doğru söze ne denir diyerek noktayı da koyalım.

6. Afyon Gastronomi festivalinde emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum.

Önümüzdeki yıllarda daha güzel etkinliklerin olacağı umuduyla mutlu ve aydınlık yarınlar diliyorum.