Pandemi sırasında ülkemizde ortaya çıkan iş fırsatları pandemi sonrası ekonomik sıkılaşma ile fırsat olmaktan çıkmıştır.
Mevcut dönemde yeni iş kurmanın %sermaye ile olması oldukça önemli, nedeni kredi faizlerinin yüksek olması, krediye erişimin zor olması , devlet destelerinin ön ödemeli değil kurulumdan sonra alınabiliyor olması, gibi birçok sebep var.
Sermayesi tamam olan yatırımcıların dönemsel olarak ellerinde bulunan likiditeyi doğru kullanarak en az ilk 6 ay genel giderleri karşılamak amacıyla bölmeleri gerekmektedir.

 ( Not: Bir işletmenin geleceğinin olup olmadığı 18 ay içinde belli olur)
İlk 6 ay piyasayı tanımak ikinci 6 ay piyasanın sizi kabul etme dönemi 3. Altı ay ise işletmenin ayakta durduğu kendi kendine yeter seviye gelmesi gereken ve gelecekte işin devam edilip edilmeyeceğini gösteren dönemdir.

Mevcut sermayemizi hazır edip işletmenin zorlukları katlanılması gereken süre göz önüne alındıktan sonra işletme türüne göre yer konum ve büyüklük çok önemli.
İşletme kurma kriterlerinde Pazara yakınlık ( satış bazlı işletmelerde) ve hammaddeye yakınlı ( üretim bazlı işletmelerde ) genel geçer kuraldır.
Bu yazımda işletmeleri başlangıç aşamasında nelere dikkat etmeliler onlara değindik sonraki yazımda dönemsel olarak hangi sektörlere yatırım yapabiliriz bunlar hakkın bilgiler paylaşacağım yazımı bir alıntı ile bitirirken sizlere bol bereketli ve güzel günler diliyorum 
‘’Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır, pazarlama ve yenilik’’ Peter Drucker