HABERİNİZ VAR MI?

Konu o kadar geniş ve kapsamlı ki birçok konuya ancak tek satırla değinebileceğiz.

MEDYA, bir BİLGİ veya olguyu karşı tarafa aktarma ARACIDIR.

Tarihte bilginin aktarılma işi kil tabletler, hiyeroglifler veya duvar resimleri ile oldu.

Zaman ve çağ ilerledikçe bu araçlar da değişti ve gelişti.

Bilginin aktarılması matbaanın ve fotoğraf makinesinin bulunması ile kolaylaştı dolayısıyla yaygınlaştı.

Bir bilginin aktarılmasının kolaylaşması, beraberinde çabuk KİRLENMESİNİ de (dezenformasyon) getirdi.

Gerçeğin ve hakikatin haberini aktarmak için kullanılan KONVANSİYONEL MEDYA araçları olan Radyo, Tv, Kitap, Dergiler ve Gazeteler suistimal edilerek yalan(asparagas) haberlerinde aktarılmasının kapısını açtı.

Daha sonra da bu türden suistimal edilen araçlar zamanla GÜVENİLİR KAYNAK ve REFERANS kriteri ile temizlenmeye çalışılsa da istenilen sonuç alınamadı.

Ancak bu defa da resmi otoriteler tarafından kendi aleyhine olduğunu düşündüğü için tüm hakikatin bilinmesini istemediklerinden bilgi akışı ve aktarılmasına RTÜK aracılığı ile SANSÜR koyma yetkisi kullandılar.

Bilginin veya olgunun başkalarına aktarılmasının hem maliyeti hem meşakkati sebebiyle yayılmasının önünde büyük engel vardı. Bu nedenle medya tekeli ve karteli oluşmasına yol açtı.

Böylece mevcut otorite ile anlaşan her KURUMSAL MEDYA organı toplumun DOĞRU, TEMİZ ve YETERLİ bilgilenmesinin önünde bir engel teşkil etti, bir tür Obskürantizm (Bilmesinlercilik) tekniği ile kitleler sansürlendi.

ANALOG olarak başlayan medya macerası hayatımıza önce Tv ve Radyo ile yarı dijital ve MONOLOG (Tek taraflı) olarak girdi. Daha sonra yaygınlaşan İNTERNET üzerinden PC ve TELEFON ile tamamen DİJİTALLEŞTİ.

İşte tam burada kurumsal medyaya alternatif olarak KİŞİSEL MEDYA dönemi başladı.

Bu da genel olarak SOSYAL MEDYA şeklinde isimlendirilen kavramı hayatımıza dahil etti.

KİŞİSEL medya diğer KAMUSAL ve KURUMSAL tüm haber kaynaklarının kontrolü dışında bireysel malumat verme ve aktarma fırsatını sağlayan bir PORTAL olmuştur.

Bu medya türü iletişim ve etkileşimi DİALOG (Çift taraflı) olarak kullandığı için KÜRESEL ölçekte HIZLI haberleşme sağladı, bu da çok yaygın olarak kullanılmasını sonucunu getirdi.

Nasıl ki klasik medya yalan ve yanlış bazı haberlerle gerçeği çarpıttı ise kişisel medya da aynı şekilde suistimal ederek hem kurum hem kişilere hakaret ve tezviratta bulunarak itibar cellatlığı yaptı.

Oysa “Eşyanın aslında ibahat vardır.” Kaidesi gereği araçlar temiz olduğu gibi niyetler ve ameller temiz olmalıydı.

Çağımızın en büyük silahı İLETİŞİM en büyük gücü de ETKİLEŞİMDİR. Her kim bu silahı en etkin şekilde kullanırsa toplumlara o hâkim olacaktır.

21. yüzyılda TOPRAKLARIN değil TOPLUMLARIN işgaline şahitlik ediyoruz.

Eksik ve yanlış bilgi ile oluşturulan ALGI, kitlelerin manipülasyonunda en etkin araç olmuştur.

Zira sosyal medya üzerinden oluşturulan algı ile siyaset dizayn edilerek partiler İKTİDARA gelirken Markalar aynı algı üzerinden ticari KARLARINI arttırıyorlardı.

Yani demem o ki BİLGİ EDİNME HAKKI yanlış yerlerden elde ediliyorsa bunun BEDELİ AĞIR, faturası büyük olur.

Bu nedenle HABER KAYNAĞINIZIN kim ve neresi olduğuna dikkat etmeli bu tür sosyal medya içeriklerini paylaşır ve yayarken daha özenli olmalıyız.

Tüm sözlerin en güzeli olan Kelamullahtan bir örnekle bu durumu anlatalım. “Ey iman edenler! Bir FASIK size haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınızdan pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın”. (Hucurat 6)

Bir söz çıktığı ağız kadar kıymetlidir. O halde en temiz ağızdan bir söz ile mevzuyu tam izah edelim “Kişinin her duyduğunu söylemesi, ona günah olarak yeter.” Hz. Muhammed (s.a.v)

Son söz: Bilgi SU gibidir temizi hayatı KURTARIR kirlisi KARARTIR.