BABALIK COŞKUSU

 

Yavaşla bu dünyadan bir defa  geçeceksin diyor Kemal Sayar.

Özel günler biraz yavaşlamaya ve hatta durmaya yol açarak zorunlu bir tefekkür de sağlıyorsa ne mutlu!. 

 Çünkü üzerinde düşünülmeden yaşanan bir ömür bana heba olmuş gibi geliyor.

 

 Nereden geldim, neredeyim, nereye gidiyorum, tüm bunların anlamı nedir? 

Bunları bir kez bile dert etmemiş biri Hermann Hesse’nin sözleriyle “yarı insandır” der ve hatta daha da ileri giderek “kişiliği olanın kaderi vardır ancak”  diye de ekler.

 Bazı insanlar çevrelerinden, ailelerinden, çocuklarından herşeyi beklerken kendilerinden hiçbir şey beklemezler. 

 Çünkü kendilerinin hatasız ve kusursuz olduklarını düşünüyorlar. Ki tam tersi olmalı, bekleyeceksen kendinden bekle, kendi çabandan, aklından, imkanlarından, alın terinden. 

Sahip olduğun bir şeyler bekleyebileceğin ve geliştirebileceğin tek şey kendinsin.

  Çaba ile başarıyı, kazancı garantileyemeyiz elbette. Burada da kültürümüz bize el verir :  gayret bizden Tevfik Allahtan. Ha bir de pek sevdiğim bir söz daha var “olduğu kadar olmadığı kader”.

Dünya biz insanoğlu için tembellik edip, keyif çatma yeri gibi değil pek. Bakmayın siz dijital medyadaki     ( sosyal medya) hallere. “Herkesin bir derdi var durur içerisinde”.

Dertsiz masa örtüsü var  lakin dertsiz insan olmadığına göre bir insanın yükünü hafifletebiliyorsak ya da azıcık da olsa yüzünü güldürebiliyorsak bu fırsatı yakalamalıyız Gelelim babalara…

 Çocukken Allah baba  sözünü duyardık.

 Limanlarda iskele babaları vardır, kocaman gemiler de minicik kayıklar da onlara bağlanır. Dayanıklı ve güçlüdürler güven verirler.  Geçen gün dijital medyada bir babanın “babalık coşkusuyla çocuklarıma dondurma ısmarlayayım dedim”  sözüne rastladım.

 Ülkenin ve dünyanın hemen hemen hiç bitmeyen zorlu demlerinde bile babalığı sıkıcı, zor, keyif kaçırıcı bir görev ve yük değil de babalık  coşkusu olarak adlandırmak ve hissedebilenlerin olması ne güzel. Biyolojik baba olan, birilerine babalık eden  ya da  manevi baba olan herkes için diyorum ki, babalık coşkunuz yakanızı hiç bırakmasın ve gönlünüz şen, ömrünüz şölen olsun!

Dr. Kadriye IŞIKLAR