-
Gözden kaçırmayın
Normal Doğum Eylem Planı tanıtımı yapıldı.Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (AFSÜ) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Jale Akgöl, AKÜ Sandıklı Meslek Yüksekokulunda "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla bir konferans verdi. Akgöl, kadına yönelik şiddet vakalarının önlenmesi için alışılmış erkek egemen dil kalıplarından vazgeçilmesinin önemini vurguladı.
Kadına Şiddet: Bir Toplum Mücadelesi
Akgöl, şiddetin yalnızca bireysel ya da bir grup insanın sorunu olmadığını, toplumsal bir mücadeleyi gerektiren insanlık meselesi olduğunu belirtti. Şiddetin kanunlarla değil, zihinsel kalıpları değiştirerek ve farkındalık yaratarak sona erebileceğine dikkat çekti.
Kadına Yönelik Şiddetin Ülkemizdeki Durumu
Türkiye'de 2023 yılı içerisinde 438 kadın cinayetinin 135'inin şüpheli, 303'ünün ise cinayet olarak kaydedildiğini söyleyen Akgöl, kadına yönelik şiddetin uzun vadeli etkilerinin kadınların topluma tam ve eşit katılımını engellediğine dikkat çekti.
Sosyal Medyanın Kadın Özgüveni Üzerindeki Etkisi
Akgöl, kadınların sosyal medya ve influencerların etkisiyle kozmetik müdahaleler yapma baskısı altında olduğunu belirtti. Şiddete tanık olan çocukların da fiziksel şiddet görme olasılıklarının yüksek olduğunu ifade etti. Türkiye'de kadınların güzellikleri konusunda özgüvenlerinin 2024'te yüzde 65 olarak görüldüğünü, bu oranın 2016'da yüzde 78 olduğunu sözlerine ekledi.
Dil Kalıplarının Değişimi
Şiddetin önlenmesi için toplumsal algıların dönüştürülmesi ve daha eşitlikçi bir kültür inşa edilmesinin önemli olduğunu belirten Akgöl, "Erkek gibi güçlü" ya da "kadın gibi zayıf" gibi ifadelerden kaçınılmasını önerdi. Erkek egemen dili değiştirmek için daha açıklayıcı ve cinsiyet eşitliğine uygun ifadelerin kullanılmasının önemine vurgu yaptı.
Soru-cevap bölümüyle devam eden etkinlik, Dr. Jale Akgöl'e teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile sona erdi.
Yorumlar
Yorum Yap