İkinci el araç alımında zorunlu trafik sigortasında yeni dönem 

Gözden kaçırmayın

Madenciler Günü KutlanıyorMadenciler Günü Kutlanıyor

İkinci el araç alımında zorunlu trafik sigortasında yeni dönem 

 

Türkiye’de 30 milyonu aşkın araç trafiğe kayıtlı ve yılda yaklaşık 2 milyon araç el değiştiriyor. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi yeni kararı ile ikinci el araç alımında Zorunlu Trafik Sigortası yaptırma sürecinde önemli bir değişikliğe gidilecek.

5 Aralık 2024’te yürürlüğe girecek düzenleme ile ikinci el araçlara Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmaları için tanınan 15 günlük süre artık uygulanmayacak. 

5 Aralık 2024 itibariyle yürürlüğe girecek yeni karar doğrultusunda, ikinci el araç almayı planlayanlar satış işlemlerini takiben hemen Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırmak zorunda olacak. Yeni düzenlemenin ardından ikinci el araç alanların Zorunlu Trafik Sigortası’nda ek prime maruz kalmaması için ENUYGUN Sigorta Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan önemli uyarılarda bulundu. 

Alınan yeni kararla ilgili açıklamalarda bulunan  Çiğdem Özdoğan, “Geçmişte Karayolları Trafik Kanunu’na göre 2.el araç satın alındığında araç sahibine trafik sigortasını yaptırması için 15 günlük bir süre veriliyordu.

Aracı yeni alan kişi 15 gün içinde trafik sigortası yaptırmasa da aracın eski sahibinin trafik sigortasından faydalanabiliyordu.

Bu süre içinde aracın yeni sahibinin bir kazaya karışması halinde eski sahibinin trafik sigortasına rücû edildiği için, eski sahibinin poliçesinde hasar dosyası oluşuyor ve hasarsızlık kademesi bozuluyordu. Anayasa mahkemesi bu durumu Anayasa’ya aykırı bularak 15 günlük sürenin kaldırılmasını kararlaştırdı. Buna göre  uygulama 5 Aralık 2024 itibariyle başlayacak.

 Yapılan yeni düzenlemeyle 5 Aralık 2024 ve sonrasında satın alınan 2.el araçlarda araç sahibinin trafik sigortasını beklemeden hemen yaptırması gerekiyor.

Bunun yanı sıra Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan 2.el araçların sigorta yaptırma süresiyle ilgili 1 ay olma koşulunun devreye girme ihtimalinin de göz önünde bulundurularak bu durumun bir karışıklığa neden olmaması için  bir düzenleme daha yapılacağını söyleyebiliriz’’