Doğancık köylüleri yalnız değildir

Gözden kaçırmayın

İYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı GerçekleştirdiİYİ Parti, Liderliği Altında İl Başkanları İle Toplantı Gerçekleştirdi

Bugün, Sultandağı ilçemizde bulunan Dort Deresi ile ilgili, Afyon Bölge İdare Mahkemesinde görüşülen davaya katılarak, Doğancık köylülerimizi yalnız bırakmadık, köylümüzün yanında yerimizi aldık. 

Sultandağı ilçemizin Doğancık köyü Dort Deresinin dere yatağı, üzerine kum ocağı açmak ve dere yatağı kumunun başka bölgelere taşınması için, müteahhit bir firmaya ihale edilmiş. 

 

Sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı denetimindeki özel bir şirket, “ÇED Gerekli Değildir” diyerek açıkça hukuka aykırı karar vermiştir. 

Bunun üzerine ilgili firma Dort Deresinin kumunu taşımaya başlamıştır. Bunun üzerine de Doğancık köyünün sakinleri ve muhtarı, Afyon Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hakkında, yürütmeyi durdurma talebiyle, Afyon İdare Mahkemesi Başkanlığına dava açmıştır. 

 

Buna göre; Dort Deresi'nin yatağının müdahil davalı tarafından, ruhsat sahası dışında kum-çakıl alınarak yok edilmesi nedeniyle, bölge halkının yeni bir sel felaketi riski altında bırakıldığı, aynı zamanda AKİFER yapının bozulduğu, dolayısıyla ülkemizin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi ile de korunan, küresel iklim krizi, kuraklık, hatalı su politikaları ve vahşi sulama nedeniyle zaten kurumaya yüz tutmuş Akşehir ve Eber Gölleri'nin kuruma sürecini hızlandırdığı, bunun sonucunda bölgenin nemini yitirmesi nedeniyle, bölge halkının ana geçim kaynağı olan meyvecilik faaliyetlerinin riske sokulduğu, etrafındaki değerli alüvyon toprakların da yok edilerek, burada yaşayan halkın geleceğinin çalındığı dile getirilmiştir.

Davaya konu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyasının yetersizliği, bilime ve hukuka aykırılığı tarafsız biçimde rapor yazan bilirkişilerin de görüşlerine rağmen, bugüne değin

sayın Mahkemece dikkate alınmamış ve haklı olan yürütmeyi durdurma taleplerimiz kabul görmemiştir. 

 

Biz CHP olarak, yöre halkının haklı taleplerinin arkasında, vatandaşlarımızın yanındayız. Tamamen ranta yönelik yapılan ihalenin iptal edilerek, yürütmenin durdurulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Konuyu CHP Çevre ve İklim Bakanlığından Sorumlu Gölge Bakanımıza ileteceğim. Bu konunun yakın takipçisi olacağız. Sultandağı/Doğancık köylülerimizin sağlıklı yaşam haklarına, doğamıza, su kaynaklarımıza sonuna kadar sahip çıkacağız. 

Yalçın Görgöz 

CHP Parti Meclisi Üyesi

Örgütlenme Koordinatörü