“TIBBİ MANTAR ÜRETİMİNDE İLK MEZUN KADINLARI İSTİHDAM ETTİK”

Gözden kaçırmayın

Küçük altın 3000 liraya dayandıKüçük altın 3000 liraya dayandı

Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, bir sağlık üniversitesi olarak sağlık eğitiminin yanında sağlıklı beslenmede dâhil olmak üzere bu alandaki eğitim, araştırma ve uygulamaya kadar birçok faaliyeti yapmaya sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.

“SAFRAN AFYON İKLİMİNE UYGUN GELDİ”

Üniversitelerin temel görevleri arasında halkı bilinçlendirmenin de olduğunu belirten Rektör Okumuş, “Üniversitelerin temel görevleri arasında halkı bilinçlendirmek ve bu konuda uyarmak, öncü olarak çalışmalar yaparak, vatandaşa yol göstermekte vardır. Sağlıklı beslenme bizim en önemli kollarımızdan birisidir. Üniversitemiz yeni bir üniversite. Açılır açılmaz ilk kurduğumuz bölümlerden birisi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü oldu. Bu bölümün altında ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda eğitim, araştırma, uygulama her türlü faaliyeti yapmaya başladık. Uzun süredir üniversitemiz açıldığı andan itibaren de Türkiye genelinde tıbbi aromatik bitkiler üzerine çalıştayı bizler yapıyoruz. Bunun yanında tıbbi aromatik özelliği olan ama aynı zamanda ticari değeri olan ürünleri buradaki vatandaşlara, köylümüze, çiftliğimize tanıtmak, portföyü genişletmek, yeni portföyler oluşturmak açısından çalışmalar yürütüyoruz. Örneğin iki sene önce Safran ekimi yaptık. AFSÜ kampüsteki uygulama bahçesi içerisinde çok da başarılı oldu. Afyon’un iklimine de uygun geldi. Bu çalışmayı genişletmeye çalışıyoruz.” dedi.

 

AFSÜ olarak şu anda farklı alanlarda ekimler yaptırdıklarını dile getiren Rektör Okumuş, “Tıbbi mantar üretimi bizim önemli kollarımızdan bir tanesidir.

 Hem ilaç sanayinde hem de gıda sanayinde kullanılan ürünlerden birisidir. Bununla ilgili bölge kalkınma ajansının desteğiyle Türkiye’nin en modern tıbbi ve yemeklik mantar tesisini kurduk.

Aynı zamanda projemizin adı da ‘Kadın İstihdamı’ amacıyla idi. Projeyi Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yaptığımız için şartımız da kadın istihdamı oldu. İşin güzel olan kısmı üniversitemizin ilk mezunlarından kadınlarımızı proje kapsamında istihdam ettik. Uygulama bahçemizde öğrenciler bizzat toprağa ve ürüne temas ediyor.

 Eğitimimizin önemli bir kısmı zaten uygulama üzerinedir. Ama bu sadece öğrencilerimizde kısıtlı değil. Aynı zamanda Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü dışında üniversitemizde tıp fakültesi, eczacılık fakültesi gibi bölümlerden de hocalarımız kendi araştırmaları için hem bitki yetiştirme hem de bu bitkilerin içerikleri üzerinden çeşitli bilimsel araştırmalar da yapıyorlar.

 Bu konuda da gayet güzel çalışmalarımız var.” diye konuştu.